суботу, 25 січня 2020 р.

101 річниця Гуцульської Республіки!!!


           
             Повалення монархії Габсбургів викликало восени 1918 року значне піднесення серед населення нинішнього Закарпаття. Уже 3 листопада задля захисту селян від дезертирів і мародерів з фронту в селі Ясіня на Гуцульщині було організовано народну самооборону, до якої ввійшли колишні військовослужбовці австро-угорської армії на чолі з поручиком Степаном Клочураком. Того само дня вони роззброїли підрозділ угорських жандармів і прикордонників у селі та призначили на посаду його старости замість угорця місцевого мешканця Дмитра Маснюка.              На урочистому засіданні Національної Ради Західної України у Станиславові 2 січня 1919 року, на якому було проголошено об’єднання Західної України з Наддніпрянщиною, Степан Клочурак від імені закарпатських гуцулів-українців проголошував: «Ми були завжди свідомі того, що ми є частина українського народу. Про це споріднення наш народ ніколи не забував, хоча був віками відрізаний від своїх братів».

         Після повернення зі Станиславова Степан Клочурак разом з Іваном Климпушем інформували населення про Маніфест, виданий урядом ЗУНР, у якому вимагалося, що до України повинні бути приєднані всі землі колишньої Австро-Угорщини, де живуть українці, тобто Закарпаття, Буковина, а також частина Марамороського повіту, що на лівобережжі Тиси (нині в Румунії)

         Ясінянці та гості нашого селища відсвяткували важливу дату — 101-шу річницю Гуцульської Республіки — чи не найяскравішої сторінки історичної боротьби закарпатських гуцулів за свою незалежність та право бути в єдиній державі зі своїми братами з Галичини і Великої України, — розповідає Ясінянський селищний голова Едуард Зелінський.
        Участь у заході взяли також керівники Рахівського району, голови райдержадміністрації і райради Віктор Медвідь та Василь Дан, кілька сотень селян і гостей мало не з усього району.
              Святкове віче розпочалося виступом хорової групи аматорського народного ансамблю пісні і танцю «Лісоруб», яка виконала низку різдвяних творів.
Представники районної влади за доброю традицією поклали квіти до пам’ятника Степанові Клочураку — лідеру Гуцульської республіки.
        Ще одним музичним подарунком став виступ фольклорного дитячого колективу Ясінянської дитячої школи мистецтв, який подарував гостям справжню гуцульську коляду — такої не почуєте більше ніде!




Немає коментарів:

Дописати коментар