вівторок, 12 квітня 2016 р.

"У світ книги - через комп’ютер"



       
       Розвиток потенціалу людини, навичок і вмінь у століття інформації, формування інформаційної культури особистості повинно брати свій початок з дитинства. Головними джерелами інформації в XXI столітті є книга і комп’ютер. Щоб бути освіченою, сучасною людиною, необхідно багато читати, знати Інтернет тощо. Тому ми вирішили запропонувати нашим користувачам 7 класів такий урок-діалог, під час якого можна розпочати з підлітками серйозну розмову про роль книги, бібліотеки і комп'ютера в інформаційному суспільстві.
          Головна мета уроку - допомогти зрозуміти дітям, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.

         Ще не так давно книги вважалися найціннішими речами. Проте з розвитком технологій з'являються нові прилади, які, здається, приносять більшу користь людству. Сучасне інформаційне суспільство надає перевагу комп'ютерам. З кожним роком на виробництвах ми бачимо все більше комп’ ютерів та нових технологій. Не оминула комп’ютеризація і бібліотеки. Так, це дуже зручно, швидко, а як же книги? Дехто скаже, що немає різниці між звичайною та електронною книгами. На нашу думку, вона є. Та ще й яка! Варто лише взяти книгу до рук та відчути цю насолоду. Запах свіжих сторінок, дотик якісного паперу... З метою залучення молоді до читання в Ясінянській бібліотеці був проведений бібліографічний урок «У світ книг через комп’ютер». Особливий інтерес викликав сюжет «Чому треба читати книги ?», де говорилось, що саме читання є єдиним комплексним методом розвитку важливих функцій людини, без читання людина не може бути сформована. Тож , щоб досягти успіху в житті, треба починати з читання. Згадаймо вислів І. Я. Франка: «Книги - морська глибина, хто в них пірне аж до дна, труду хоч матиме вдосталь, дивнії перли виносить».
        Як змінилася книга в наш час?
        Ви, мабуть, знаєте про існування електронних книг. У Франції створено книгу, зовні схожу на традиційну. Під обгорткою розміщений екран розміром 21x16 см. Електронну книгу можна покласти до сумки чи рюкзака. Вона працює на батарейках протягом 5 год. Це одночасно і книга, і бібліотека, і віртуальний книжковий магазин. Її пам’ять зберігає одночасно біля 30 книг по 500 сторінок кожна. Маючи мобі­льний телефон чи телефонну розетку, ви підключається до Інтернету, можете гуляти по віртуальному магазину, вибирати і замовляти книги. Досить провести по екрану пальцем, щоб підібрати книгу чи газету, збільшити розмір букв, знайти значення незрозумілого слова у словнику.
          Останнє досягнення комп’ютерних технологій - "жива" книга  (Living Book). За допомогою комп’ютера можна не лише читати текст і переглядати картинки, а й чути голоси персонажів, "оживляти" ілюстрації, грати у цікаві ігри. Навіть є такі електронні книжки-ігри, які дають можливість не тільки познайомитися з авторським варіантом твору, а й самому впливати на хід сюжету.
           Ми  обговорили лише деякі питання теми "Книга і комп’ютер", теми невичерпної і складної. Поки що ці два джерела інформації мирно співіснують, доповнюють один одного. А що буде далі - покаже час.

Немає коментарів:

Дописати коментар